Efectele emotiilor asupra organismului

 

Oare bolile fizice pot fi doar "simptome ce intermediaza mesaje dureroase din domeniul sufletesc? Pot fi  simptomele forme de expresie corporala ale conflictelor psihice si prin simbolistica lor ar putea fi in masura sa ne dezvaluie problema fiecaruia"?

 

Dar ce este acela un simptom?  Conform dex-ului un simptom este un semn, indiciu, manifestare care serveste la stabilirea diagnosticului sau altfel spus, o tulburare functionala sau senzatie anormala resimtita de o persoana. 

 

Oare nu cumva un  simptom ar putea fi un semnal si purtator de informatie care sa indice ca ceva nu este in ordine cu persona respectiva apentru o determina sa-si  puna intrebari si sa inteleaga ce anume vrea sa -i indice si sa o ajute sa gaseasca “ceea ce ii lipseste”???Oare nu cumva  este teama de a se vedea pe ea insasi? Nu cumva o afectiune este o stare a persoanei care indica faptul ca persoana respectiva nu mai este in armonie cu constienta sa si aceasta sa se manifeste in corp ca simptom pentru a fi obligata sa-i dea atentie?

 

Cum le dam atentie?  Unul din pasi ar fi: observarea. Ne pastram atentia in prezent. Cum este in interiorul nostru, ce simtim? Ce sentimente  sau emotii exista? Devenim martorul atent al fiintei noastre launtrice, observam totul cu o constiinta vigilenta. Ce mesaj dureros, purtator de informatie, exista? Sa incercam sa gasim un nume pentru aceasta senzatie. Poate tristete, ingrijorare, frica, bucurie excesiva, furie, bucurie excesiva sau poate nimic din toate acestea. 

 

De exemplu o persoana poate sa simta tristete, suparare ori presiune toracica, cefalee etc., acestea pot fi simptome. Ele pot aparea din diferite motive: conflicte cu familia (partenerul de viata, copiii), cu colegii de serviciu, lipsa de apreciere... (motive sunt multiple) etc.  Si atunci ce se intampla? O stare de tristete, suparare, de durata, absoarbe in continuu energie ceea ce duce la lipsa de vlaga si lipsa de imbold, uneori pana la epuizare. Conform medicinii traditionale chineze, atunci cand emotiile sunt duse la extreme pot provoca in organism diferite probleme, iar in cazul acesta, tristetea sau suferinta sufleteasca excesiva, ar putea afecta plamanii.

 

Se poate elibera de tristete? In functie de puterea de intelegere a fiecarei persoane.  Pentru aceasta trebuie sa intelega rolul pe care il joaca in generarea propriei tristeti.

 

 Efectele emotiilor asupra organismului

De cine sunt declansate emotiile? Citeam intr-o carte ca"emotiile sunt declansate de contactul senzorial cu lumea exterioara prin intermediul celor cinci organe senzoriale si se afla continuu intr-o stare de raspuns emotional", deci, practic sunt firesti. Emotii ca: ingrijorare, tristete, frica, furie, bucurie, tristete sau suferinta sufleteasca pot aparea de foarte multe ori. Noi, ca oameni, am fost construiti sa simtim emotiile. Nu putem controla emotiile si nici nu este in regula suprimarea emotiilor pentru a nu se ajunge la un dezechilibru. Ideea e, cata vreme pastram aceste emotii? Atunci cand emotiile sunt de durata,  repetate, exagerate  si depasesc pragul de adaptabilitate pot fi afectate functiile fiziolgice. In acest caz energia si sangele din organele interne ar putea fi perturbate si boala poate sa se instaleze. De fapt, poate nu e bine spus boala, ci numai dezechilibre energetice. Sanatate inseamna curgerea armonioasa a energiilor prin corp, iar boala inseamna orice perturbare survenită in circulatia acestor energii.

Altfel spus, unele problemele  apar doar atunci cand  aceste emotii sunt duse la extreme si doar atunci putem spune  ca sunt  „negative”, iar daca raman prea mult in noi, devin stagnante si nocive pentru sanatatea noastra.

 

Efectele emotiilor asupra organismului 

Atunci ce e de facut?  Să căutăm cauza?!! Poate e necesar sa vedem daca nu cumva propria  minte e cea care creeaza problemele, nu alte persoane, nu „lumea exterioara", iar pentru acest lucru putem sa mutam orientarea simturilor de la exterior catre interior, sa ne observam pentru nu a fi secatuiti de energie, de forta vitala.  De ce? Pentru ca emotiile negative sunt nocive, conform Medicinii Traditionale Chineze si  pot afecta organele interne, ca de exemplu:

  • Bucuria excesiva afecteaza inima;
  • Tristetea sau suferinta sufleteasca excesiva afecteaza plamanii;
  • Ingrijorarea excesiva afecteaza splina;
  • Furia excesiva afecteaza ficatul;
  • Frica excesiva afecteaza rinichii.

 

Apoi, daca se poate, sa traim in prezent, rezistand obiceiului de a ne gandi la trecut.  Si sa ne asumam responsabilitatea emotiilor, gandurilor, vorbelor si faptelor noastre pentru ca stim ca  perpetuarea unor tipare de comportament negative, care genereaza in continuu emotii destructive, poate duce la imbolnavirea organelor fizice.

 

Cum sa procedezi pentru a diminua efectele emotiilor asupra organismului? Poate acest lucru te intrebi acum. Una din solutii ar fi Qigong-ul, stilul QilinGong. Vei invata pasi pentru preventie, dar si tehnici  pe care le poți folosi  pentru a-ti imbunatati starea de sanatate. Este un mod de a intrerupe gandurile stresante, pentru ca un efect imediat în Qigong este reducerea nivelului de stres.

 

A face Qigong nu doar ca previne aceste emotii sa devina negative, dar genereaza sanatate si un simtamant de bine, atat fizic, cat si mintal. Prin Qigong invatam sa transformam Qi-ul emotional negativ in Qi pozitiv, conform cu unul dintre principiile din Qigong „ Puterea mintii”. Mintea sanatoasa va proiecta un corp sanatos. 

 

Roxana R.

 

 

 

 

 

Qigong -  Traineri QilinGong 2018